Tezli Yüksek Lisans - Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü - Türk Tarihi

Genel Türk Tarihi Anabilim Dalı, 1992-93 Eğitim Öğrretim yılında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü'ne bağlı olarak faaliyetlerine başlamıştır. Programın Anabilim Dalı Başkanlığı'nı Prof. Dr. Ahmet Kanlıdere yürütmektedir. Öğretim üyeleri, Prof. Dr. Ahmet Kanlıdere, Doç. Dr. İsmail Türkoğlu ve Doç. Dr. Okan Yeşilot Anabilim Dalında dersler vermekte, tez danışmanlıkları yürütmektedir.

Tarih Bölümü yüksek lisans diploması . Bölümümüz öğretim üyeleri, Üniversitemizin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsündeki Lisansüstü tarih programlarına ders, sınav, jüri ve danışmanlık alanlarında destek vermektedirler.

Lisans Ortalaması ve ALES sınavı

Lisans mezunu veya denkliği tanınan bir fakülteden mezun olmak.

Anabilim dalımızda 1 profesör, 3 doçent ve 1 yardımcı doçent ders vermektedirler.

Mezunlarımız, alanlarıyla ilgili özel ve resmi kurumlarda veya Türkiye'nin değişik üniversitelerinde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.

Üniversitemizin Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü lisansüstü programlarında lisansüstü eğitimi verilmektedir.

Yüksek lisans programındaki bütün dersleri başarıyla geçmek ve tezini başarıyla savunarak tamamlamak.

Prof. Dr. Ahmet KANLIDERE (Anabilim Dalı Başkanı) Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 34722 Göztepe-İstanbul Tel: 00 90 216 346 45 53 / 1243 e-posta: akanlidere@marmara.edu.tr

• Mezunlar, alana/disipline ilişkin temel ve genel bilgi sahibi olur, bunları kavrar.
  • Mezunlar, disiplini/disiplin kısmını profesyonel olarak eğitim-öğretim kuruluşlarında öğretebilir.
  • Mezunlar, Türk Tarihi araştırmalarının problemlerini tanımlayabilir ve anlatabilir.
  • Mezunlar, Azerice, Kazakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca vb. çağdaş Türk dillerinden birini veya birkaçını konuşabilir.
  • Mezunlar, çağdaş Türk dillerinden birini bilimsel araştırmalarında çalışma dili olarak kullanabilir.
  • Mezunlar, öğrendiği bilgiyi kullanabilir/uygulayabilir. Bilgiyi uyguladığı eş zamanlı (senkronik), art zamanlı (tarihsel, diyakronik) veya karşılaştırmalı Türk Tarihi çalışmaları yapabilir
  • Mezunlar, analiz yapabilir
  • Mezunlar, sentez yapabilir
  • Mezunlar, disiplin içi takım çalışması yapabilme becerisi kazanır
  • Mezunlar, eleştirel düşünceyi yapıcı bir şekilde ifade etme ve inisiyatif kullanma becerisine sahip olur.
  • Mezunlar, yaşam boyu öğrenme davranışı edinir
  • Mezunlar, kendi ana dilinde sözlü ve yazılı iletişim becerileri kazanır
  • Mezunlar, mesleki ve etik sorumluluk anlayışı kazanır.
  • Mezunlar alanı iyi tanımakta, bölge dillerini bilmekte, bölgesel hassasiyetlere vukuf kazanmaktadırlar.
  • Mezunlar alanlarına ilişkin kaynakları tanır ve bu kaynakları eleştirel metotlarla inceleyebilir.