Önlisans - Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu - Turizm ve Otel İşletmeciliği
Y : Yıl D : Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü Y D AKTS
TRZM261 Yiyecek İçecek Yönetimi I Zorunlu 2 3 3
Dersin Amacı
Yiyecek içecek endüstrisinde istihdam edilecek yöneticiler yetiştirmek
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. SEVGİ GÖKTEPE
Öğrenme Çıktıları
1 yiyecek içecek departmanında çalışabilecek bilgiye sahiptir.
2 departman ile ilgili çözüm üretebilir.
3 yiyecek içecek departmanında eğitim organizasyon ve planlama yapabilir.
4 departmanlardkai gerekli tüm çalışma planlarını bilir.
5 tüm departmanları bilir
Öğrenim Türü
Örgün Öğretim
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yiyecek ve İçecek Endüstrisi
Yiyecek ve İçecek işletmelerinin sınıflandırılması
Yiyecek ve içecek operasyonları Yönetim süreci
Yiyecek ve içecek operasyonları yönetim faaliyetleri
Yiyecek ve içecek bölümü organizasyon yapısı
Yiyecek ve içecek hizmetleri Pazarlama
Menu planlama
Menu kartları
Satın alma ve teslim alma
Depolama
Yiyecek ve İçecek üretim planlaması
Maliyet kontrol
Hijyen ve sanitasyon
Gıda Güvenliği



Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
Hafta Teorik Uygulama Laboratuvar
1 yiyecek içecek departmanı servis yöntemleri
2 Restoranların Servise Hazırlanması
3 servis masası düzenleme
4 kahvaltı çeşitleri ve servisi
5 ziyafetler
6 misafir karşılama ve masa gösterme
7 alkollü ve alkolsüz içki sınıfı
8 ara sınav
9 şaraplar
10 şarap servisi
11 aperatifler, servisi
12 bira,konyak,servisi
13 rakı,votka,cin ve servis
14 liköler ,rom ve servisi
15 Kokteyl Hazırlama Teknikleri
16 Çalışma Haftası
17 Final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Yiyecek İçecek Yönetimi Prf.Dr. Ahmet Aktaş
Yiyecek İçecek Yönetimi Doc.Dr. Dündar Denizer
Yiyecek İçecek Yönetimi Yrd.Doc.Dr.Adnan Türksoy
Yiyecek İçecek Yönetimi Alptekin Sökmen
www.goktepe.net
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Anlatım.Demostrasyon,Ders ile ilgili kaynaklar öğrenciye önerilir.Teorik bilgiler, sektör uygulamaları ile örnekler verilerek açıklanır.Örnek bir işletmenin öğrencilerin ziyaret etmesi sağlanır.Sektör temsilcisinin derse davet edilmesi sağlanır.
Değerlendirme
DeğerlendirmeAdetDeğer
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
Toplam100
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
Toplam100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
Toplam100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Derse Katılım 2 14 28
Ara Sınav Hazırlık 1 15 15
Final Sınavına Hazırlanma 1 15 15
Diğer 1 15 15
Toplam 5 59 73
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15PÇ 16
ÖÇ 11000300000000000
ÖÇ 21000300000000000
ÖÇ 31000300000000000
ÖÇ 41000300000000300
ÖÇ 51000300000000000
ÖÇ 60000000000000000
ÖÇ 70000000000000000
ÖÇ 80000000000000000
ÖÇ 90000000000000000
ÖÇ 100000000000000000

^